Exkurze do firmy ALFA3

09.12.2022 00:49

V pondělí 21.11. se žáci 9. ročníku zúčastnili exkurze do místní firmy Alfa3.

Po úvodním školení o bezpečnostní práce a o poslání a fungování firmy se žáci přesunuli do prostor kanceláří. Tam se mimo jiné odehrává velmi důležitá část výrobního procesu, kterou je vývoj. Konstruktéři a projektanti vymýšlí inovace stávajících výrobků, modernizace součástí, zjišťují materiály k výrobě, možnosti výroby apod. Snaží se, aby byl proces co nejefektivnější. Žáci si mohli prohlédnout základovou desku ovládání Alzaboxu, které v letošním roce firma vyráběla. Dále byli poučeni o různých oblastech práce, různých odvětvích a možnostech, které zaměstnání v Alfě3 nabízí a díky rozvoji techniky a modernizaci nabízet bude.

Poté následoval přesun do výrobní haly. V šedesáti metrové hale je umístěn jeden z nejmodernějších CNC systémů ve střední Evropě. Stroj velký přes celou halu obsluhují 3 lidé. Žáci si mohli prohlédnout různé typy práce, kterou automatizovaný stroj ovládá. Zpracování plechů od rovného plátu po naohýbaný děrovaný polotovar pro výrobu skříněk.

Ve vedlejší hale si mohli žáci prohlédnout různé druhy zámečnických prací, které jsou pro kompletaci takové skříňky třeba. Součástí haly je i část věnovaná nátěrům. Speciální zapékací práškový nátěr byl další velmi zajímavou technologií, kterou mohli žáci vidět.

A na závěr nesměly chybět skladovací prostory, kde žáci viděli konečné výrobky, jejich balení a přípravu na expedici.

Velmi děkujeme za možnost se takové exkurze zúčastnit. Dle reakcí žáků byli velmi spokojení a mnohdy překvapení, že v jejich malém městečku je taková výrobna. FOTO